Skip to Content

Židé odsuzují antivaxery za nošení hvězd: Neočkovaní se oproti válce mají skvěle

Kromě odznáčků, kterými dávali najevo svůj negativní názor na vakcinaci či opatření, si někteří z nich na oblečení připevnili žlutou hvězdu připomínající tu, kterou nosili Židé za 2. světové války na územích okupovaných nacisty. Židovská obec v Praze však takové jednání odsuzuje. Stejně tak i jakékoliv srovnávání problémů neočkovaných se strastmi Židů za války.

Zhruba rok na demonstrace proti covidovým restrikcím přicházejí lidé se žlutými hvězdami připevněnými na bundu či kabát. Ty mají většinou doplněné o slova jako „neočkovaný“ či „netestovaný“.

Snažili se tím přirovnávat svoji situaci k té, kterou za druhé světové války zažívali Židé na územích okupovaných nacisty. Jednou z nositelek byla před časem například bývalá seniorská ombudsmanka pro Liberecký kraj Lenka Tarabová. Podle jejích slov pro Židy za války také platila jiná pravidla a celá řada omezení, „jako tomu je nyní“. „V nařízeních, šikaně a zákazech je to podobné,“ prohlásila v minulosti Tarabová s tím, že za nošením žluté hvězdy si stojí. Kvůli tomu musela post seniorské ombudsmanky opustit.

Používat žluté hvězdy jako symbol odporu k očkování a srovnávat situaci neočkovaných s Židy za války nyní tvrdě odsuzuje Židovská obec v Praze. Ta reagovala na dotaz, který obdržela do schránky, a sice jak vnímá situaci kolem covidu a zda „současná nařízení, která diskriminují neočkované, mohou připomínat nařízení v období protektorátu, kdy byli perzekvováni Židé“.

„Je tato podobnost čistě náhodná, nebo se máme poučit z historie a má nám začít blikat červené světlo před očima, že něco není v pořádku? Zajímal by mě váš názor, protože shodných nařízení je několik a nejsem se jistý, jestli to jimi skončí, nebo to skončí obdobně jak v letech 1942 až 1945,“ stojí v dotazu pro Židovskou obec v Praze.

Předseda Židovské obce: Jen totální neznalec srovnává

Předseda obce František Bányai se v rozsáhlé odpovědi rázně vymezil vůči jakémukoliv srovnávání Židů za války a nynějších neočkovaných proti koronaviru. Poukázal na to, že Židům za protektorátu nacisté zabavili například auta a další majetek, pak je vyloučili z možnosti chodit do divadel, parků či na dětská hřiště, což pokračovalo vyhazovem z prací či ze škol. V obchodech směli nakupovat jen v určitou hodinu a nakonec byli přesunuti buď do Terezína či později do Osvětimi, případně je Němci rovnou poslali do koncentračních táborů.

„Ve srovnání s tím se teď všichni očkovaní i neočkovaní mají naprosto skvěle. Jenom totální neznalec srovnává. Pouhý zákaz navštěvovat hospody, restaurace, divadla a stadiony by oběti holocaustu braly jako mimořádně skvělou možnost, pokud by jim taková možnost byla dána – Židé by tím nebyli ohroženi na životě. Nesrovnávejte,“ uvedl Bányai s tím, že přežít holocaust pro Židy znamenalo velké štěstí.

Kromě toho dodal, že Němci neperzekvovali pouze Židy. „Asi by nikdo z neočkovaných nechtěl nastoupit někde na povinné pracovní nasazení, netěšil by se z omezeného množství potravinových lístků, strachu, že ho někdo zastřelí, jenom proto, že porušil nějaký předpis,“ doplňuje v odpovědi šéf Židovské obce v Praze.

Bányai: Vakcína je proti léčivu na covid slabá limonáda

Bányai se také jednoznačně postavil za očkování proti koronaviru. „Máme s vakcinací proti COVID-19 nejlepší zkušenosti. Minimální počet nakažených, v případě nákazy jenom lehký nebo bezpříznakový průběh,“ zdůrazňuje předseda pražské Židovské obce.

K neočkovaným navíc poznamenal, že v případě onemocnění covidem do svého těla můžou dostat daleko silnější látky, než jaké jsou ve vakcínách, proti kterým tak brojí. „S jistou pravděpodobností sice budete mít i po covidu nějaké problémy, protože v rámci léčení dostanete takové dávky léčiv, vůči nimž je vakcína pouze slabá limonáda,“ dodává Bányai.

Bavorsko chce nošení hvězd trestat

Žlutou hvězdu používají antivaxeři nejen v Česku, ale i v jiných státech. Nosí ji odpůrci očkování například ve Francii, Nizozemsku či Německu. Někde však s takovým chováním chtějí skoncovat.

Ve spolkové německé republice Bavorsko – stejně jako jinde – vyvázli provinilci se žlutými hvězdami zatím bez trestu. To by se však mělo v brzké době změnit. Bavorská zemská vláda totiž chce jejich nošení postihovat.

A podporu nyní získala i u zemského soudu, který potvrdil, že nošení žlutých hvězd u odpůrců očkování skutečně symbolizuje celý holocaust. Tím pádem její nošení podle všeho lze v budoucnu trestat.

Více zde