Najíst se v košer stylu? V Brně otevřela první židovská restaurace
V Brně se na konci září otevřela nová židovská restaurace Stern v košer stylu. Jde o první takový podnik v České republice. Přiblížit tu chtějí i židovskou kulturu.
Gefilte fish s cwiklou a mrkvovým pyré jako předkrm. Cimes s hovězím hrudím a sušenými švestkami nebo blincesy plněné hovězím masem s tomaty jako hlavní chod. Nevšední menu plné neznámých názvů nabízí nová židovská restaurace Stern v Brně, kterou majitel Jaroslav Rác otevřel poslední zářijový den v Hilleho ulici.
V restauraci připravují židovská jídla podle tradičních receptur. Košer však nejsou. „Co je židovské, nemusí být přímo košer a naopak. Nemáme tedy například mléko dojené v přítomnosti rabína ani maso ze zvířete, které někdo rituálně podřezal. Zásadní věci však dodržujeme. Chceme přilákat i ty, kteří Židé nejsou, aby poznali naši kulturu i jídlo," pravil Rác.
Košer stravování nabízí Židovská obec v Brně, avšak pouze pro své členy. „Nejdůležitější je opatřit si správné maso, většina ostatních potravin je pak k dostání i úplně běžně. Pokud by chtěl někdo provozovat košer restauraci, měl by mít speciální dozor, který to ohlídá," podotkl předseda Židovské obce v Brně Jáchym Kanarek.
restaurace Stern
- Zkušební provoz zahájili třicátého září 2015
- V kuchyni připravují židovská jídla v košer stylu
- V tomto stylu jde o jedinou restauraci v České republice
- Inspirace pochází z Krakova
Rác si místo, kde restauraci otevřel, nemůže vynachválit. „Na třídě Kapitána Jaroše totiž sídlí brněnská Židovská obec a na náměstí 28. října odhalili památník holocaustu, naprosto sem zapadáme," myslí si.
Kromě okolního prostředí velmi dobře zná i historii domu, v jehož suterénu restaurace funguje. „Jeho historii mám perfektně zmapovanou od roku 1888. Nájemníci i podnájemníci byli převážně Židé. Znám jejich jména, data narození i úmrtí. Plánuji jim tady vybudovat velkou mosaznou ceduli," popsal Rác.
O přípravu jídla se stará kuchař Petr Vaverka. „Poprvé jsem se s majitelem setkal asi před rokem, dostal jsem od něj spoustu knížek. Nikdy mě nenapadlo vzít kapra, stáhnout ho z kůže, udělat z masa nějakou fáši a znovu to naplnit do toho kapra. A to je třeba jedno z nejzásadnějších jídel aškenázské kuchyně, kterou se inspirujeme. Je to pro mě výzva, která mi dává další směr. V Česku je to zatím neorané pole, kde se dají dokázat velké věci," vypočítal kuchař.
Vizi získal majitel nově otevřeného podniku v zahraničí. „Shlédl jsem se v židovských restauracích v Krakově v Polsku. Je jich tam aspoň deset a zaujaly mě svou atmosférou. Něco podobného chci tady, aby sem lidi jezdili přes celé Brno," přeje si majitel.
Dlouholetou zkušenost s tradiční židovskou kuchyní mají také v Boutique Hotel Tanzberg v Mikulově na Břeclavsku, kde vaří světoznámý kuchař Marcel Ihnačák. „Sídlíme v židovské čtvrti, což nás k tomu předurčuje. Nechodí k nám ale jen Židé. Lidé přijdou často ze zvědavosti nebo proto, že chtějí zkusit netradiční jídla. Nejoblíbenější pokrm je rozhodně šoulet," upozornila provozní Iva Bauerová.
Technika přípravy jídel se od české kuchyně neliší. „Kdybychom chtěli dělat košer pokrmy, bylo by to složitější, protože bychom museli mít na maso jiné hrnce než na mléko. Ani by je nešlo používat ve stejné místnosti. My ale nejsme košer, jsme jen v košer stylu," dodal Vaverka.
ADAM HAVEL, MARTINA ŘIHÁNKOVÁ"
URL| http://www.denik.cz/jihomoravsky-kraj/...-zidovska-restaurace-20151014-4zrs.html